Aristoteles’te Varlık
Kavramsal Giriş
Aristoteles, MÖ 4. yüzyılda yaşamış ve tarihin en önemli filozoflarından biridir. Aristoteles’in filozoflar arasında en çok bilinen fikirlerinden birisi de varlık hakkında verdiği görüşleridir. Aristoteles, varlığın “gerçekliğin özü” olarak tanımlanabilecek bir kavram olduğunu öne sürmüştür.
Varlığın Tanımı
Aristoteles’in varlık hakkındaki görüşleri, O’nun ünlü “metafiziği” adı verilen, daha önceki filozofların görüşlerinin çerçevesini belirleyen kavramsal bir çalışmadır. Aristoteles’e göre, varlık, her şeyin gerçekliğinin özüdür. Bu anlamda, herşeyin mevcut olduğu dünyaya varlık denir. Varlık, her şeyin “oluş”u, “gerçeklik”i ve “varoluşu” anlamına gelir.
Aristoteles’in Varlık Görüşü
Aristoteles’e göre, varlık, her şeyin gerçekliğinin özüdür. O’na göre, varlık, üç temel niteliğe sahiptir: oluş, gerçeklik ve varoluş. Oluş, herşeyin mevcudiyetinin, gerçeklik ise herşeyin “gerçek” olmasının ve varoluş ise herşeyin “var” olmasının özüdür. Buna göre, herşeyin mevcut olduğu dünyaya varlık denir. Aristoteles’e göre, bu varlık, her şeyin “oluş”u, “gerçeklik”i ve “varoluşu” anlamına gelir.
Sonuç
Aristoteles’e göre, varlık, her şeyin gerçekliğinin özüdür. Buna göre, herşeyin mevcut olduğu dünyaya varlık denir. Varlık, herşeyin “oluş”u, “gerçeklik”i ve “varoluşu” anlamına gelir. Bu anlamda, varlık, her şeyin mevcudiyetinin, gerçekliğinin ve varoluşunun özüdür.