100 tane atasözü söyler misin?
Türkçe 100 Atasözü ve AçıklamalarıÜzümü ye, bağı sorma. … Parayı veren düdük çalar. … Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. … Güneşin doğmadığı eve doktor girer. … El eşeği türkü söyleyerek arar. … Damla damla göl olur. … İyi şeylerden doğan alışkanlıklar yok olur. … Kedi ulaşamadığı karaciğere necis (pis) der.Daha fazla makale…•2 Ağu 2018
15 tane atasözü söyler misin?
A ile başlayan atasözleri ve anlamları. Bir adamın değeri yağmurda görülür. … Abdal (derviş) kulübede, hacı Mekke’de. … Abdala’ya (derviş) “Kar yağıyor” dediler ve o da “Donmak üzereyim” dedi. … Acele bir ağaçtır, meyvesi pişmanlıktır. … Bir menzile bu kadar çabuk varılamaz. … Acele her şeyi daha da kötüleştirir. … Çaylak katır kapıda yükünü boşaltır. Daha fazla makale…
5 atasözü söyler misin?
ATASÖZÜ: İnsan aceleyle uzaklaşamaz. Yaralı bir kafada bilgelik yoktur. Akrep, akrabanın yaptığını kaldıramaz. Alan el olma, veren el ol. Ali evlendi, Güllü evlendi, Güllü kahine gitti.
En kısa atasözü nedir?
En kısa atasözleri; “Bir elde ne var, iki elde bir ses”, “Kargaya yem ver, gözünü oysun”, “Kusursuz hizmetçi yoktur” gibi atasözleridir.
10 tane atasözleri nelerdir?
10 atasözü ve anlamları: Beyaz para karanlık güne. … Baştan balık kokusu gelir. … Hayat boğazdan gelir. … Davul sesi uzaktan hoş gelir. … El yaraları iyileşir, dil yaraları iyileşmez. … Gönül ferman dinlemez. … Hamala eyeri yük değildir. … Mart, insanlara kapıdan baktırır, pirzola ve kürek.
Bana 2 tane atasözü söyler misin?
Samanını sakla, zamanı gelecek. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. Terzi kendi elbisesini dikemez. Üzümlere bakınca üzümler kararır.
3 tane atasözü nedir?
Babana güvenme, karına güvenme. Baca eğri olsa bile duman düz çıkar. Baca eğri olsa bile duman düz çıkar. Şans yoksa ne kuru ne de eski biter.
Kaç tane atasözü var?
Yeni Türk alfabesine göre sıralanmış, anlamları belirtilmeden atasözlerinden yola çıkılarak hazırlanmış 339 adet formül kelime yer almaktadır.
Pilav ile atasözü var mı?
“Bir günün kalsa bile pilav ye, bir günün kalsa bile pilav ye” (Özbek atasözü) Özbek pilavı da harikadır. Bir pul kalsa bile erişte yersin, bir günün kalsa bile erişte yersin.
3 tane deyim yazar mısınız?
– Zenginler, fakirlerin para vereceğini düşünerek tedirgin oldular. – Ölüler de, dirilerin her gün helva yediğini sanıyorlar. – Sen uyursun, sabah olur, sen ölürsün, eline gelir. – İgidim (kocam) igid olsun, yerim çalının altı olsun.
Atasözü nedir 5?
Atasözleri, geçmişten günümüze aktarılan, uzun süreli deneyimleri de içine katarak kısa ve öz öğütler veren, toplum tarafından benimsenip yaygın olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Türkçede “sav” ve “irsal-i mesel, darb-ı mesel” olarak da adlandırılır.
En bilinen atasözleri nelerdir?
Bir abanın değeri yağmurda görülür. Her şeyin bir değeri vardır. … Abdal (derviş) kulübede, hacı Mekke’dedir. … Acele her şeyi daha da kötüleştirir. … Acele bir ağaçtır, meyvesi pişmanlıktır. … Açlar doymayacağına inanır, susuzlar doymayacağına inanır. … Bir şeyi adamak kolaydır, ama karşılığını ödemek zordur. … Bir ağaç gençken eğilir. … Ağır kazan geç kaynar.Daha fazla makale…•3 Aralık 2024
4 tane deyim söyler misiniz?
Deyim örnekleri: Gönülden gönüle.
Ağaç yaşken eğilir ne demek?
“Ağaç yaşken eğilir.” atasözü, insanın davranış ve alışkanlıklarını genelde çocukluk ve gençlik dönemlerinde edindiğini, bu dönemde öğrenilenlerin kişinin karakterini ve davranışlarını şekillendirdiğini ifade eder.
Atasözü örneği nedir?
Acemi bir marangozun odunundan çok talaşı vardır. Tencereyi acı sirkeyle ekşitir. Aç at yolculuk etmez, aç köpek avlanmaz. Aç gitme, hırsız, çok konuşma, utanmaz olursun.
Toplam kaç tane atasözü var?
Yeni Türk alfabesine göre sıralanmış, anlamları belirtilmeden atasözlerinden yola çıkılarak hazırlanmış 339 adet formül kelime yer almaktadır.
4 tane deyim söyler misiniz?
Deyim örnekleri: Gönülden gönüle.
3 tane atasözü nedir?
Babana güvenme, karına güvenme. Baca eğri olsa bile duman düz çıkar. Baca eğri olsa bile duman düz çıkar. Şans yoksa ne kuru ne de eski biter.
Ağaç yaşken eğilir ne demek?
“Ağaç yaşken eğilir” atasözü, insanın davranış ve alışkanlıklarının çoğunlukla çocukluk ve gençlik dönemlerinde kazanıldığını ve bu dönemde öğrenilenlerin insanın karakterini ve davranışlarını şekillendirdiğini ifade eder.